Julgodistillverkning

Idag blev det lite julgodistillverkning. Bland annat Chokladtryffel och Wienernougat. Kanske slänger ihop lite mera i morgon. Knäck ska jag göra och bananfugde. Glömde ju köpa skumbananer i går men nu är dom inhandlade så kanske jag göra såna i morgon.
Sen ska jag baka lite mera. Kardemummaskorpor. Min snälla mamma har bakat drömmar som jag har fått så såna slipper jag baka. Dom är ju bara godast. Drömmar är mina favoritkakor tror jag.

Tänkte julpyssla med Selina, göra tomtar med skägg=) Vi får ta det nån kväll när Isabelle har lagt sig tror jag, annars får vi inte sitta i lugn och ro.

Annars är det mesta klart till jul. Ska förstås slå in alla julklappar och skura lite golv men annars så får det duga.

Julgodis

Snart dags att börja med julgodiset. Hade tänkt mig lite knäck och rocky road kanske. Sen letar jag efter nåt nytt godis som man inte har prövat förut. Finns ju en hel del sidor här på nätet så jag lär nog hitta något smarrigt. Kanske dom här. Bananfugde. Skulle garanterat Jocke gilla iallafall.


ca 30 st.

Ingredienser
50 g skumbananer, ca 10 st.
2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g vit choklad

Klipp skumbananerna i mycket små bitar, blanda dem med smör, socker och vispgrädde i en gryta. Värm på svag värme tills allt är smält. Fortsätt att småkoka i 10 minuter under omröring.

Rör i chokladen och rör tills massan blir blank. Tag grytan av värmen och rör tills massan blir svalare och ljusare. Häll upp massan i en smord form, 20 x 30 cm. Låt massan stelna, skär därefter i bitar.

Hyacinter



Köpte vita hyacinter idag. Dom ska visst dofta minst. Jag hade gärna tagit en annan färg som doftar mer men det fanns inte så då blev det vita. Hyacinter hör verkligen till julen.

matdags

Piroger!!
Lät himla gott så det måste jag pröva.
Ingredienser:
Deg
25 g jäst
150 g smör
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 st ägg
12 dl vetemjöl

Laxfyllning
2 st hårdkokta ägg
2 hg rimmad lax
1 kruka dill
4 msk majonnäs
4 msk gräddfil
salt och peppar

Köttfärsfyllning
300 g köttfärs
1 st hackad gul lök
1 st vitlöksklyfta
3 msk crème fraiche
kryddor; curry, tomatpuré eller oregano (ta ngn krydda du gillar)
salt och svartpeppar

Gör så här

1. Smula sönder jästen i bunken, rör ut den med några matskedar av mjölken. Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll blandningen över jästen, till sätt salt, ägg och mjöl. Arbeta degen smidig, täck över och låt jäsa i ca 1 timma.

2. Undertiden gör du fyllningen.

3. LAX: Hacka de kokta äggen och blanda med småbitar av lax, hackad dill, majonäs och gräddfilen. Smaksätt med salt och vitpeppar.

4. KÖTTFÄRS: Fräs köttfärsen, vitlök och löken i smör, krydda med valfri krydda och blanda i creme fraichen smaksätt med salt och peppar.

5. Kavla ut degen och ta sedan ut runda kakor ca 12-15 cm i diameter ( lite större än en CD-skiva) Lägg en dryg matsked på varje rundel, tryck ihop NOGA och lägg sedan pirogen på en ugnsplåt och låt jäsa i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 15 minuter.



Receptet taget från recept.nu
25 150 3 1 2 12 2 2 1 4 4 300 1 1 3

filmtajm

Har inte sett den men förhoppningsvis så blir det snart. Den verkar bra iallafall.

RSS 2.0