matdags
Piroger!!
Lät himla gott så det måste jag pröva.
Ingredienser:
Deg25 g jäst
150 g smör
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 st ägg
12 dl vetemjöl
Laxfyllning
2 st hårdkokta ägg
2 hg rimmad lax
1 kruka dill
4 msk majonnäs
4 msk gräddfil
salt och peppar
Köttfärsfyllning
300 g köttfärs
1 st hackad gul lök
1 st vitlöksklyfta
3 msk crème fraiche
kryddor; curry, tomatpuré eller oregano (ta ngn krydda du gillar)
salt och svartpeppar
Gör så här
1. Smula sönder jästen i bunken, rör ut den med några matskedar av mjölken. Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll blandningen över jästen, till sätt salt, ägg och mjöl. Arbeta degen smidig, täck över och låt jäsa i ca 1 timma.
2. Undertiden gör du fyllningen.
3. LAX: Hacka de kokta äggen och blanda med småbitar av lax, hackad dill, majonäs och gräddfilen. Smaksätt med salt och vitpeppar.
4. KÖTTFÄRS: Fräs köttfärsen, vitlök och löken i smör, krydda med valfri krydda och blanda i creme fraichen smaksätt med salt och peppar.
5. Kavla ut degen och ta sedan ut runda kakor ca 12-15 cm i diameter ( lite större än en CD-skiva) Lägg en dryg matsked på varje rundel, tryck ihop NOGA och lägg sedan pirogen på en ugnsplåt och låt jäsa i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 15 minuter.
Receptet taget från recept.nu